Duurzaam bouwen
Wil je een eigen huis gaan bouwen? Op onze website willen we consumenten overzichtelijk en samenhangend informeren over de mogelijkheden om all-electric te bouwen. All-electric betekent dat alle installaties in en aan je woning draaien op (duurzaam op te wekken) elektriciteit. Dat geldt voor de verwarming, de warmwatervoorziening, maar ook je ventilatie en de manier waarop je kookt. All-electric bouwen is in onze ogen hét antwoord om vanaf nu geen woningen meer te bouwen die aangesloten zijn op het gasnet.
Er zijn ook andere duurzame oplossingen om gasloos te verwarmen. Zo kan een pelletkachel (geperste biomassa korrels) of houtkachel worden aangesloten op een verwarmingssysteem met waterleidingen en radiatoren of convectoren. Dit is wel gasloos en warmte-efficiënt, maar de energiebron is niet of veel minder duurzaam dan zon, water of wind waar we onuitputtelijk elektriciteit uit kunnen winnen. Ook aansluiting op een restwarmte-netwerk uit bijvoorbeeld industrie is duurzaam, maar dit is vooral interessant voor grotere woningbouwprojecten. Wij focussen om deze en andere redenen op all-electric oplossingen.
Wie zelf een woning wil bouwen en dat zo duurzaam mogelijk wil doen, heeft in onze ogen meer dan voldoende keus in het aanbod aan bewezen technieken en installaties op basis van elektriciteit. Op dit moment is energieopslag nog een kritische factor. Dit betekent dat het nu nog vaak lastig is om volledig te voorzien in onze eigen energiebehoefte en dat we een aansluiting nodig hebben op het stroomnet om pieken op te vangen. In de kortnabije toekomst zal ook dit worden opgelost en kan uiteindelijk elke woning energieneutraal worden.
Omdat ook de overheid streeft naar een zo duurzaam mogelijke opwekking in de energiecentrales, zal bovendien de elektriciteit die u inkoopt uiteindelijk steeds meer uit zon, wind en water komen en ook goedkoper worden. Met een all-electric woning bouwt u zelf daarom alvast een stuk mee aan een duurzame toekomst voor Nederland.